21 Kasım 2024

Akdeniz Haber Ajansı

Akdeniz'in Haber Portalı

Solunum yetmezliği hastaları, elektrik faturalarında ‘cihaz yapılandırması’ talep etti

Elektrik faturalarında uygulanan kademeli tarife ile elektrik tüketimi sınırının 210 KW’a çıkarılmasıyla ilgili solunum cihazı kullanan hastalar, düzenleme talep etti.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), KOAH Hastaları Derneği gibi dernekler, kronik solunum yetmezliği olan binlerce KOAH, kalp yetmezliği, astım, bronşektazi ve akciğer kanseri hastalarının oksijen tedavisi için elektrikle çalışan konsantratör adı verilen cihazlar kullandığına dikkat çekti.

Derneklerin yetkilileri, solunum yetmezliği olan ve evinde konsantratör cihazlarını kullananlar için elektrik faturalarında yapılandırma talep etti. Hayatını solunum cihazına bağlı olarak geçiren bronşektazi hastası Özgür Ülger, faturasının yeni tarife ile neredeyse iki katına çıktığını dile getirdi.

“SOLUNUM CİHAZLARINI GÜNDE EN AZ 15 SAAT ÇALIŞTIRMAK ZORUNDALAR”

KOAH Hastaları Derneği Başkanı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mecit Süerdem, şu açıklamalarda bulundu:

“KOAH Hastaları Derneği olarak, evde uzun süreli oksijen makinelerini kullanmakta olan hastalarımızın yaşadıkları önemli bir mağduriyete dikkat çekmek istiyoruz. Bu hastalar, yaşamları için gerekli olan elektrikle çalışan solunum cihazlarını günde en az 15 saat çalıştırmak zorundalar.

Solunum yetmezliği hastaları, elektrik faturalarında  cihaz yapılandırması  talep etti #1

“BAZI HASTALAR 2 CİHAZ BİRDEN KULLANIYOR”

Bu saati dikkate alırsak bir hastanın bir cihazı aylık 210 kilovatta ulaşıyor. Bu mağduriyetin giderilmesi için yasal düzenleme gerekiyor. Bazı hastalar 2 cihaz birden kullanıyor. Bu durumda fatura katlanarak artıyor. Bu cihazları kullanmayı azaltırlarsa çok daha ciddi sorunlar ortaya çıkıyor. Bir hastam örneğin 400 liralık elektrik faturası öderken 900 liraya çıktığını söylüyor.”