27 Temmuz 2024

Akdeniz Haber Ajansı

Akdeniz'in Haber Portalı

Kalp dostu en iyi 12 gıda

Kalp sağlığına dikkat etmek, her şeyden önce risk faktörlerini azaltmak demektir. Kalp ve damar hastalıkları risk faktörlerinin çoğu önlenebilir. Sigara, fiziksel hareketsizlik, yüksek tansiyon, aşırı kolesterol, aşırı kilo gibi risk faktörleri tamamen kişiseldir ve kolaylıkla önlenebilir. Bu nedenle, bu risk faktörlerini kontrol etmek veya sınırlamak, kendinizi kalp ve damar hastalıklarından korumanın en iyi yoludur.

Ancak kalp sağlığına dikkat etmek, sadece risk faktörlerinden kaçınmak demek değildir. Aynı zamanda tüm kaslar gibi iyi çalışması için ona sağlıklı enerji sağlamak gerekir. Tuz ve şeker alımı azaltılmalı, meyve ve sebzelere dayalı kalp dostu beslenilmeli, ultra işlenmiş gıdalar açısından düşük bir diyet tercih edilmelidir. Ayrıca kırmızı et ölçülü tüketilmeli ve fazla kilolar verilmelidir.

Yeterli ve dengeli beslenme haricinde düzenli fiziksel aktivite yapmak da kalp ve damar sağlığı için son derece önemlidir.

Tüm bu iyi yaşam tarzı alışkanlıklarında özellikle tüketilebilecek kalp dostu gıdalar da vardır. İşte düzenli olarak tüketebileceğiniz en iyi 12 kalp dostu gıda.

Kalp dostu en iyi 12 gıda #1

Kızılcık

Araştırmalara göre, kızılcık meyveleri kalp sağlığı için oldukça faydalıdır. Çalışmalar, özellikle tüketildikten sonra daha esnek hale gelen atardamarlar sayesinde, bu meyvenin kalp sağlığı üzerinde faydalı olduğunu ortaya koymuştur.

Kalp dostu en iyi 12 gıda #2

Yeşil yapraklı sebzeler

Antioksidanlar, lifler, vitaminler ve minerallerle dolu olan yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, lahana, roka vb.) kalp ve damar sağlığı için birçok yarara sahiptir. Aynı zamanda kanın akışkanlığını sağlamada önemli bir faktör olan K vitamini açısından da zengindirler.