27 Temmuz 2024

Akdeniz Haber Ajansı

Akdeniz'in Haber Portalı

Savunma sanayisinde kullanılacak aküler Çankırı’da üretilecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı 2021 Yılı Kaynak Verimliliği ve Yönetim Danışmanlığı Teknik Destek Programı çerçevesinde akü üretimi yapan AKO Akü Fabrikası’na Enerji Verimliliği Saha Etüt Danışmanlığı ve Yenilenebilir Enerji (GES) Danışmanlığı hizmeti verildi.

Söz konusu danışmanlık faaliyetleriyle işletmenin üretim yaptığı fabrikada bir Güneş Enerjisi Santrali (GES) ve Merkezi Kontrol ve Veri Toplama Sistemi- (Supervisory Control And Data Acquisition) (SCADA) kurulabilmesi için gerekli teknik rapor altyapısı oluşturuldu.

YATIRIMIN GERİ DÖNÜŞ SÜRESİ 3,5 YIL

KUZKA tarafından sağlanan teknik destek sonucunda projeleri yatırım programına alan firma, projeyi kendi öz kaynaklarıyla finanse ederek yatırım süreçlerini tamamladı.

Bu çerçevede faaliyete geçirilen 3,750 kilowatt kurulu gücündeki Güneş Enerjisi Santralinin (GES) fabrikanın enerji tüketiminin yüzde 19’unu karşılayacak.

Ürettiği enerjiyle işletmeye yıllık 7 milyon lira katkı sağlayacak güneş enerji santrali yatırımının geri dönüş süresi ise 3,5 yıl olarak hesaplanıyor.

Savunma sanayisinde kullanılacak aküler Çankırı’da üretilecek #1

UZAKTAN TAKİP VE VERİ TABANINDA SAKLAMA

Fabrikada faaliyete geçirilen SCADA sistemiyle de üretim tesisinden, akım, gerilim, güç, sıcaklık, enerji gibi analitik verilerin toplanması, yönetilmesi, raporlanması, sanallaştırılması, kontrol edilmesi ile cihazların arızalarının tespiti, çalışma ve verimlilik seviyelerinin anlık olarak uzaktan takip edilebilmesi mümkün hale getirildi.

Enerji kalite analizörlerinden ve enerjiyi kontrol eden diğer ekipmanlardan enerji kalitesi verileri alınarak, bir veri tabanı içerisinde saklanması sağlandı.

TEKNİK DESTEK SAĞLANDI