27 Temmuz 2024

Akdeniz Haber Ajansı

Akdeniz'in Haber Portalı

Savaşın Türkiye ekonomisine etkisi

Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye için doğurabileceği sonuçları kaleme alan Dr. Muhammet Koçak, “Çatışma durumunun Türkiye açısından en önemli etkisinin ekonomisi üzerinde görülmesi beklenmelidir.” dedi.

“TÜRKİYE’NİN JEOPOLİTİK ÖNEMİ ARTACAK”

Koçak, konu ile ilgili anlatımında “Rusya’nın saldırgan tutumu Türkiye’nin jeo-ekonomisine pozitif katkı yapabilir. Rusya’ya özellikle doğalgazda bağımlılığı bulunan Avrupa, Rusya’nın saldırgan tutumunun kıta güvenliğine yönelttiği tehdide rağmen yeterli karşılığı verememişti. Bu konuda öne çıkan devletlerden bir tanesi Rusya’ya gaz konusundaki bağımlılığı en yüksek ülkelerden Almanya oldu. Almanya, Rus gazını ülkeye Baltık denizi üzerinden Ukrayna’yı saf dışı bırakarak getirecek olan Kuzey Akım 2 boru hattı anlaşmasını ancak Rusya, Ukrayna içindeki ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini tanıyıp, askerlerini sınır ötesine geçirdikten sonra iptal etti.” diyerek Türkiye’nin jeopolitik konumuna dikkati çekti.

“AVRUPA ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARINA YÖNELECEK”

Koçak, anlatımına şöyle devam etti:

“Rusya’nın saldırgan tutumu, önümüzdeki süreçte Avrupa ülkelerinin alternatif enerji kaynaklarına yönelmesi sonucunu doğuracaktır. Bu durumda Azeri ve İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya ileten hatların Avrupa’nın enerji ithalatı içerisindeki payının artırılması gündeme gelecektir. Güney Gaz Koridoru projesi üzerinden inşa edilen ve hali hazırda bu görevi gerçekleştiren TANAP benzeri projeler Türkiye’nin jeopolitik önemine ve ekonomik gelirlerine çok ciddi katkılar yapabilir.