27 Temmuz 2024

Akdeniz Haber Ajansı

Akdeniz'in Haber Portalı

Çinko eksikliğini gösteren en yaygın 10 belirti

Çinko, vücudumuzu sağlıklı ve canlı tutan son derece önemli bir mineraldir. Bu mineral, vücutta birçok farklı sürece katılır. Bu güçlü besinin yetersiz alımı, sağlık üzerinde çeşitli zararlı etkilere neden olabilir.

Çinko, sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gerekli olan bir mineraldir. Hamilelik, çocukluk ve ergenlik döneminde normal büyüme ve gelişmeyi, yara iyileşmesini ve normal tat ve koku alınmasını destekler. Çinko ayrıca görme kaybı, yaşa bağlı kronik hastalıklar ve nörodejeneratif hastalıkların önlenmesinde de rol oynar.

Çinko eksikliği tip 2 diyabet, kalp ve damar hastalıkları, yaşa bağlı makula dejenerasyonu ve Alzheimer hastalığı gibi çeşitli kronik hastalıklarla ilişkilendirilmiştir.

Çinko eksikliğini gösteren en yaygın 10 belirti #1

GÜNLÜK ÇİNKO İHTİYACI

Çinko, D vitamini ve C vitamini kombinasyonu bağışıklığı artırmada özellikle önemlidir. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 31’inin çinko eksikliği olduğu tahmin edilmektedir.

Günlük alınması gereken çinko miktarı yetişkin erkekler için 11 mg ve yetişkin kadınlar için 8 mg’dır. Hamile ve emziren kadınların günde 12 mg tüketmesi gerekmektedir.

Kırmızı et, sakatatlar, tavuk, kabuklu deniz ürünleri, nohut, ıspanak, mantar, yoğurt, kabak çekirdeği ve kajuda iyi miktarda çinko bulunur.