27 Temmuz 2024

Akdeniz Haber Ajansı

Akdeniz'in Haber Portalı

Kemikleri ve eklemleri güçlendiren 11 besin

Kemikler ve eklemler insan vücudunu sabit ve hareketli tutmaya yarar. Güçlü kalmanıza ve çeşitli hareketleri yapabilmenize yardımcı olurlar. Bununla birlikte, hava faktörü ve yorucu fiziksel aktiviteler nedeniyle durumları sürekli olarak değişebilir.

İskelet, sürekli olarak iyi durumda tutulması gereken dokulardan oluşur. 25 yaşından itibaren, vücutta inşa edilenden daha fazla kemik yavaşça kaybedilir. Kemikler yaş ilerledikçe daha ince, daha zayıf ve kırılgan hale gelirler. Bu nedenle kemiklerin ve eklemlerin sağlığını korumak, yaşlandıkça daha da önemli hale gelir.

Osteoporoz ve artrit gibi ciddi hastalıklar iskelet sistemini ve hareketleri büyük ölçüde etkiler. Bu tür hastalıklara yakalanma riskini azaltmanın veya en azından mevcut olanların daha da ilerlemesini önlemenin kolay yolları vardır ve sağlıklı beslenme, kemik ve eklem sağlığı için oldukça önemli bir faktördür.

Fiziksel olarak hareketsiz olan ve evde çok fazla zaman geçiren kişiler, kemik ve eklemlerinde büyük problemler yaşama riski altındadır ve diyetlerini düzeltmenin yanı sıra, bazı sporları rutin olarak yapmaları gerekir.

Çok fazla A vitamini, kafein ve alkol alan kişilerde genellikle osteoporoz ve artrit görülür. Genetik de bu tür hastalıklarda büyük bir rol oynar, bu nedenle aileden birinin kemik ve eklemlerle ilgili bir sorunu varsa, diyetinizi düzenleyin ve fiziksel olarka aktif bir yaşam sürerek hastalıktan kendinizi koruyun.

Kemikleri ve eklemleri güçlendiren 11 besin #1

KİLİT UNSUR: KALSİYUM

Kemik ve eklem sağlığını korumada kilit unsur kalsiyumdur. Kalsiyum yeterli değilse, kemikleriniz gerekli güce sahip olmaz ve eklemlerinizin her hareketi dayanılmaz derecede ağrılı olur. Kalsiyum temelli takviyeler vardır, ancak onu yiyeceklerden almak en iyisidir.

Kalsiyum açısından zengin besinler şunlardır:

Süt Ürünleri

Bir bardak süt, önerilen kalsiyum alımının yüzde 30’u olan 300 mg’dan fazla kalsiyum içerir. Yoğurt da kalsiyum açısından zengindir, aynı zamanda insan vücudundaki dokuları oluşturmaya ve korumaya yardımcı olan iyi bir protein kaynağıdır.

Meyveli yoğurt normalden daha az kalsiyum ve protein içerir. Şeker içermeyen doğal ürünleri seçin. Laktoz intoleransı olan kişiler için aynı besin değerine sahip birçok süt alternatifi vardır. Bu gibi durumlarda soya veya badem sütü kullanılabilir.

Yeşil Yapraklı Sebzeler

Ispanak, lahana, marul ve benzeri sebzeler çok fazla kalsiyum içerir, aynı zamanda C vitamini ve selenyum içerirler. Bir porsiyon kadar haşlanmış yeşillik, önerilen günlük alımın yüzde 25’ine denk gelen 250 mg kalsiyum içerir.

Ayrıca susam, çeşitli balıklar ve baklagiller de iyi miktarda kalsiyum içerir.

Kemikleri ve eklemleri güçlendiren 11 besin #2

D VİTAMİNİNİ UNUTMAYIN

D vitamini gıdalarda az miktarda bulunur ve bu nedenle genellikle insanların D vitamini ile ilgili bir sorunu olur. Vücudun kalsiyumu daha kolay emmesine yardımcı olduğu için çok önemlidir.

D vitaminini vücuda almanın birincil yolu güneş ışınlarıdır, ancak her zaman çok fazla güneşin olmadığı bir yerde yaşıyorsanız, bunu yiyeceklerle telafi etmeniz gerekir. Çoğu insan için güneşe çıkmak ve en az 15 dakika dışarıda kalmak günlü kolarak gerekli miktarda D vitamini almak için yeterlidir.

Gıdalardaki en önemli D vitamini kaynaklarından bazıları şunlardır:

Yağlı Balıklar

Gerekli tüm D vitaminini içerir, aynı zamanda çok sağlıklı omega 3 yağ asitleri içerirler. En iyi seçim taze somon, uskumru ve sardalya olacaktır. Morina karaciğeri yağı da iyi bir D vitamini kaynağıdır ve genellikle D vitamini takviyesi olarak piyasada satılmaktadır.

Yumurta Sarısı

Büyük miktarda D vitamini varlığından dolayı yumurta sarısı özellikle önemlidir. Sarısı, yumurtanın en zengin kısmı olarak kabul edilir ve aynı zamanda folik asit ve B12 vitamini de içerir.

Güçlendirilmiş Tam Tahıllar

Özellikle kahvaltılarda tüketilen gevrekler, çok önemli bir kalsiyum kaynağı olmalarına ek olarak, aynı derecede önemli D vitamini içerebilirler. Özellikle kahvaltıda tüketilmeleri önerilir. Yoğurt ve taze meyve parçalarıyla iyi giderler.

Güçlendirilmiş tam tahıllarla kemiklerinizi ve eklemlerinizi güçlendirmenin yanı sıra metabolizmanızı, sindiriminizi ve vücut ağırlığınızı da iyileştirebilirsiniz.