8 Eylül 2024

Akdeniz Haber Ajansı

Akdeniz'in Haber Portalı

Yemekten sonra yorgun hissetmenin nedenleri ve önlemek için ipuçları

Bazı gıdaları tükettikten ve bazı yemekleri yedikten sonra şiddetli yorgunluk ortaya çıkabilir. Bu durum tıpta Postprandial somnolans olarak tabir edilir. Yemek yedikten sonra hissettiğimiz bir yorgunluk halidir ve enerjide ani bir artışa ve aynı zamanda azalmaya da işaret eder.

Yemek sonrası yorgunluğa neyin sebep olduğuna dair birtakım teoriler vardır. Yemek sonrası yorgunluk bazı durumlarda vücudun doğal tepkisi olabildiği gibi bazı durumlarda ise endişe verici bir belirti olabilir.

Yemekten sonra yorgun hissetmenin nedenleri ve önlemek için ipuçları #1

YEMEĞİN TÜRÜ YORGUNLUĞA NEDEN OLABİLİYOR

Yemekten sonra yorgunluk veya konsantrasyon sorunları yaygındır ve bu şiddetli yorgunluk ne yediğinize, ne zaman yediğinize ve ne kadar yediğinize bağlı olarak ortaya çıkar.

Karbonhidratlar ve protein açısından zengin yiyecekler sizi diğer yiyeceklerden daha fazla uyku haline sokabilir. Bazı uzmanlar, vücutlarının daha fazla serotonin ürettiği ve bunun ruh hali ve uyku döngülerini düzenlemede büyük rol oynayan bir kimyasal olduğu için bazı insanların yemekten sonra doğal olarak daha yorgun olduğuna inanıyor. Protein açısından zengin birçok gıdada bulunan triptofan adı verilen bir amino asit, serotonin üretimine yardımcı olur. Bu nedenle bu tür yemeklerin tüketilmesi yorgunluk hissine neden olabilir.

Triptofan somon, tavuk, hindi, yumurta, ıspanak, yağlı tohumlar, süt, soya ve peynirde iyi miktarda bulunur.

Yüksek miktarda karbonhidrat içeren yiyecekler arasında ise makarna, pirinç, beyaz ekmek, kekler, çörekler ve bisküviler gibi atıştırmalıklar bulunur. Yatmadan önce karbonhidrat ve protein içeren süt ve kahvaltılık gevrek gibi bir atıştırmalık uykuyu etkileyebilir.

Yemekten sonra yorgun hissetmenin nedenleri ve önlemek için ipuçları #2

YENİLEN YEMEK MİKTARI DA YORGUNLUK ÜZERİNDE ETKİLİ

Yemekten sonra yorgunluk, eğer yenilen miktar fazla ise sıklıkla meydana gelebilir. Bu nedenle daha sık yemek yiyenlerde bu problem olur. Yemek yediğimiz zaman kan şekerimiz yükselir, enerjide bir artış olur ve aynı zamanda keskin bir düşüş de yaşanabilir.

Yemek sonrası yorgunluğu tetikleyebilecek başka faktörler de vardır. Geceleri kötü uyku, gündüzleri yorgunluğa neden olabilir. Ayrıca yemekle birlikte alkol alımı, özellikle gün boyunca yorgunluğa neden olur.