27 Temmuz 2024

Akdeniz Haber Ajansı

Akdeniz'in Haber Portalı

İdrar yolu enfeksiyonunda asla yememeniz gereken 5 yiyecek

İdrar yolu enfeksiyonu genellikle bakteri kaynaklı ve daha az sıklıkla viral veya mantar kaynaklı olan bir enfeksiyona bağlı olarak mesane veya alt idrar yollarının iltihaplanmasıdır.

Araştırmalara göre, yetişkin kadınların yüzde 50 ila yüzde 60’ının hayatlarında en az bir idrar yolu enfeksiyonu atağı geçireceği ve bu tip enfeksiyonların en yüksek görülme oranının 18 ila 39 yaş arasında olduğu tahmin edilmektedir.

Bu enfeksiyondan sorumlu bakteri, vakaların yüzde 90’ında Escherichia coli’dir. Bu tür bir enfeksiyon, ciltte veya bağırsakta yaşayan bu bakterilerden herhangi biri idrarın atıldığı kanal olan üretra yoluyla mesaneye girdiğinde bulaşır. İdrar enfeksiyonunun kadınlarda erkeklere göre daha sık görülmesinin nedeni anüsün üretraya daha yakın olması ve üretranın erkeklere göre daha kısa olması dolayısıyla bakterilerin daha az mesafe katederek ulaşabilmesidir.

İdrar yolu enfeksiyonunda asla yememeniz gereken 5 yiyecek #1

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU BELİRTİLERİ

İdrar enfeksiyonunun belirtileri arasında sık idrara çıkma ve idrar yaptıktan sonra mesaneyi boşaltamama hissi, ağrı veya yanma, idrar renginde değişiklik ve karında veya sırtta rahatsızlık veya kramplar bulunur. Şiddetli enfeksiyonlarda bu belirtilere ateş, titreme, mide bulantısı ve kusma eşlik edebilir.

Dengeli beslenme ve yeterli sıvı alımı hem idrar enfeksiyonlarına hem de diğer hastalıklara karşı savaşmaya yardımcı olsa da, uzmanlar, iyi bir bağışıklık sistemini sağlamasına rağmen, tek başına idrar enfeksiyonu durumunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek mucizevi yiyecekler olmadığnı söylüyor.

Ancak korunmaya yardımcı olan birçok besin vardır. Diyetin temeli meyve ve sebzeler, kuru yemişler, kepekli tahıllar ve baklagiller olmalıdır. Aynı zamanda süt ürünleri, et, balık ve yumurta da diyete dahil edilmelidir.