21 Kasım 2024

Akdeniz Haber Ajansı

Akdeniz'in Haber Portalı

Uzmanından bahar alerjisi uyarısı: Alerjik çocuklarda aşı ihmal edilmemeli

Bahar ayının gelmesiyle çiçek tozları dediğimiz polenlerin havada dolaşımının arttığını belirten Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşenur Kaya, polen alerjisi olan kişilerde bu dönemde gelişen şikayetlerin bahar alerjisi veya saman nezlesi olarak tanımlandığını söyledi.

Polenlerin çoğunlukla ilkbahar ve sonbahar mevsimleri arasında soluduğumuz havada bulunduğunu ve rüzgar ile kilometrelerce uzaklara taşındığını dile getiren Prof. Dr. Ayşenur Kaya, bahar alerjisi ile ilgili uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Ayşenur Kaya, polenlerin vücudumuza solunan hava yoluyla alınması ile gelişen polen alerjileri, alerjik rinokonjunktivit ve astım bulguları ile karşımıza çıktığını ifade etti.

NİSAN, MAYIS, HAZİRAN AYLARINDA ORTAYA ÇIKABİLİR

Bahar alerjisinin ne zaman olduğuna da değinen Prof. Dr. Ayşenur Kaya, şu ifadeleri kullandı:

“Küresel ısınma ile tüm yıl boyunca farklı yoğunlukta polenler atmosferde tespit edilmektedir. Çayır, ağaç ve ot polenleri alerjiye yol açarlar. Halk arasında çiçek tozları olarak bilinen polenler, çiçekli bitkilerin çoğalmasına aracılık eden protein yapısında maddelerdir. Polen taneleri gözle görülemeyecek kadar küçük olup bir polen tozunda binlerce polen tanesi bulunabilir. En sık çayır poleni duyarlılığı ve buna bağlı alerjik nezle görülür. Havada en yoğun oldukları dönemler yaşanılan bölgenin bitki örtüsüne bağlı olmakla birlikte nisan, mayıs, haziran aylarıdır. Polen sayıları soğuk yağmurlu günlerde düşük, sıcak ve kuru havalarda ve özellikle günün erken saatlerinde yüksek düzeyde bulunmaktadırlar.”

Uzmanından bahar alerjisi uyarısı: Alerjik çocuklarda aşı ihmal edilmemeli	 #1

BAHAR ALERJİSİNDE GÖRÜLEN BELİRTİLER

Polenlerin vücuda solunan hava yoluyla alınması ile gelişen polen alerjilerinin alerjik rinokonjunktivit ve astım bulguları ile ortaya çıktığını söyleyen Prof. Dr. Ayşenur Kaya, bahar alerjisinde görülen belirtilerle ilgili şu bilgili paylaştı:

“Alerjik rinitte sürekli nezle hali vardır. Hapşırık nöbetleri, burun akıntısı-tıkanıklığı, göz, burun, kulak ve boğazda kaşıntı, gözlerde sulanma, batma, yanma, şişme kızarıklık gibi belirtiler ortaya çıkar. Sinüzit, nazal polip, otit ve astım gelişme riski artar. Alerjenler küçük toz partikülleri halinde bronşlara ulaşarak astıma neden olur. Hastalar bu dönemde öksürük, hırıltı, hışıltı nefes darlığı ve göğüste tıkanıklık yakınmaları ile doktora başvururlar.”